Terrasoverkapping, wat kost het?

Mike avatar

Mike op 28-01-2016

De kosten voor een terrasoverkapping zijn afhankelijk van een flink aantal factoren. Welke factoren dit zijn en waarom deze van invloed zijn op de kostprijs van een terrasoverkapping ontdek je in onderstaand artikel. Lees snel verder!

Terrasoverkapping kosten

Kosten terrasoverkapping

Er zijn verschillende factoren die de uiteindelijke prijs van een terrasoverkapping bepalen. Welke factoren dit precies zijn?

 • De gebruikte materialen
 • Prefab terrasoverkapping of op maat gemaakt
 • De grootte van de terrasoverkapping
 • Zelf plaatsen of laten plaatsen door een vakman
 • Eventuele accessoires
 •  

  Gebruikte materialen

  De gebruikte materialen van de terrasoverkapping bepalen voor een groot deel de prijs. Je hebt keuze uit hout, aluminium, kunststof of glas. Allemaal hebben ze hun eigen voor- en nadelen, maar over het algemeen blijft kunststof het goedkoopst in aanschaf en glas het duurste materiaal. Overigens is de subklasse van het materiaal ook van invloed. De ene houtsoort is de andere bijvoorbeeld niet en uiteraard heeft kwalitatief degelijker materiaal een hogere kostprijs.

  Prefab of op maat gemaakt

  Prefab terrasoverkappingen zijn overkappingen die in de fabriek al helemaal kant en klaar gemaakt worden. Deze hoeven enkel nog op de locatie geplaatst te worden door een vakman, waar dan ook de grootste kostenpost in zit. Gemiddeld gezien is een prefab exemplaar goedkoper in aanschaf dan en terrasoverkapping op maat laten maken. Voordeel van een op maat gemaakte terrasoverkapping is natuurlijk dat je zelf (in samenspraak met de ontwerper) de vrije hand hebt in het ontwerp van de terrasoverkapping.

  De grootte

  De grootte van de terrasoverkapping is uiteraard van invloed op de prijs. Groter is meer materialen en meer arbeid voor de vakman. Logisch dat daardoor de kosten voor de terrasoverkapping ook oplopen.

  Zelf plaatsen of uitbesteden

  Er zijn maar weinig mensen die een terrasoverkapping geheel zelf van de grond af aan opbouwen. Ben je handig dan scheelt dit natuurlijk in de kosten, maar wanneer je wilt uitbesteden kun je het beste meerdere vaklui met elkaar vergelijken voordat je een definitieve keuze maakt. Onderling hanteren specialisten namelijk uiteenlopende tarieven voor hun diensten en door te vergelijken kies je gemakkelijker de voordeligste vakman. De besparing die deze vergelijking oplevert steek je in eigen zak of in bijvoorbeeld luxere materialen en/of accessoires voor de terrasoverkapping.

  Accessoires voor de terrasoverkapping

  Qua accessoires en verschillende uitvoeringen heb je vrij veel keuze. Denk aan panelen die gedeeltelijk of geheel open geschoven kunnen worden zodat de terrasoverkapping een veredelde veranda wordt of een terrasverwarmer voor de koudere dagen of late avonden onder de terrasoverkapping. Verder kun je denken aan verlichting, aankleding en eventuele automatische mechanismes (automatische schuifpanelen i.p.v. manueel bedienbare panelen).

  Gemiddelde kostprijs terrasoverkapping

  Een gemiddelde kostprijs van een terrasoverkapping is dus moeilijk te geven en geheel afhankelijk van je eigen wensen en voorkeuren. Wanneer je alles uitbesteedt en voor dure materialen kiest kun je op een flink kostenplaatje rekenen. Doe je veel (of alles) zelf en maak je gebruik van relatief goedkope materialen kun je al een terrasoverkapping bouwen voor een paar honderd euro.

  Vergeet in ieder geval nooit specialisten te vergelijken als je besluit de terrasoverkapping te laten plaatsen door een vakman. Het levert je immers altijd de laagste kosten voor een terrasoverkapping op.


  Laat een reactie achter, vinden we leuk!